Artykuły

sex toys istanbul

İstanbul Sex Toys Discover sex toys to bring fun to your sex life and new ways to play with your partner. At nokta sex toys you can browse the very best selection of adult toys and shop with confidence, as everything comes with our 1-year product guarantee. Have the best sex of your life with our top-rated Sex Toys Enjoy amazing orgasms with these best-selling toys, as well as the added bonus of free shipping!

Polak, Węgier dwa bratanki

W ostatnich latach oferta gastronomiczna polskich lokali stała się bardziej urozmaicona, dzięki czemu powstała możliwość skosztowania smakołyków i potraw pochodzących z całego świata bez konieczności wyjazdu z kraju. Polacy jako naród słowiański, choć nie stronią od próbowania egzotycznych potraw, nadal najchętniej wybierają jednak potrawy kuchni zbliżonych do naszej rodzimej. Jedną z nich jest kuchnia węgierska, uważana za bardzo pikantną. Zatem czym tak naprawdę charakteryzują się węgierskie potrawy i co sprawia, że Polacy coraz częściej po nią sięgają?

Bary mleczne – reaktywacja!

Niegdyś miejsca, tłumnie odwiedzane przez Polaków. Zupa mleczna, nieco rozgotowane pierogi z mięsem, czy też kawa zbożowa, w okresie PRL-u dania serwowane w polskich barach mlecznych robiły ogromną furorę. Długie kolejki, średnia jakość oferowanych potraw, nie odstraszały. Bary mleczne, które upowszechniły się w okresie międzywojennym i w PRL-u były masowo oblegane przez wszystkich. Teraz kultowe, tchnące jeszcze duchem PRL-u atrakcje, wracają do łask. Czy mają szansę dorównać popularnością popularnym sieciom fast food’ów?

Danie wielkanocne last minute

Niech nietypowy budyniowy mauzurek stanie również na Twoim stole wielkanocnym! Sprawdź, jak łatwo go przyrządzić.

Awangarda kuchni cudzoziemskiej

Dla wielu obcokrajowców największą ekstrawagancją polskiej kuchni jest tatar- surowe mięso, podawane z jajkiem i przyprawami. Wiadomo jednak, że co kraj, to obyczaj, dlatego nie powinno nas dziwić, jeśli na wycieczce do egzotycznego (choć, jak się okazuje- niekoniecznie tropikalnego) kraju miejscowi poczęstują nas bardzo, bardzo egzotycznym daniem. Które z poniższych najbardziej przyprawiają Was o dreszcze?

Święta dla początkujących

Dla niewtajemniczonych w arkana kuchenne oraz dla tych którzy po raz pierwszy organizują święta u siebie - zdradzamy sekrety świątecznych potraw. A więc wałki w dłoń i do dzieła!

Degustacja, czyli wyostrzenie apetytu na wyjątkowość.

Rodzice wpajali nam od dziecka, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale co złego jest w niej, jeżeli prowadzi ona do czegoś dobrego i przyjemnego? Nie hamując jej możemy się wzbogacić o nowe doświadczenia, poznać nowe interesujące rzeczy. Jednym ze sposobów poznawania (typowo smakowym) jest degustowanie. Kosztowanie, próbowanie, poznawanie smaków lub aromatów to właśnie degustowanie, ale osoby zafascynowane tą sztuką mówią, że do pełnego doznania trzeba poznać historię, oraz wiele różnych tajemnic degustowanych trunków lub potraw.

Arystokracja na talerzu. Powrót do tradycji jadania gęsi.

Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII wieku. Do dziś Polska jest największym producentem gęsi w Europie (głównie eksportujemy je do Niemiec), a zwiększający się popyt i produkcja gęsi pozwala firmom drobiarskim oferować coraz atrakcyjniejsze ceny tego mięsa. Paradoksalnie jednak w Polsce spożywa się bardzo mało gęsiny. Statystyczny Polak zjada go zaledwie 17 gramów rocznie.

Jedz i chudnij – zasady zdrowego żywienia.

Prawie każda kobieta, choć raz w swoim życiu była na „cudownej diecie”. Większość z nich jest na niej permanentnie lub przynajmniej obiecuje sobie, że od jutra to zrobi. Tymczasem, aby zachować dobrą formę, zgrabną sylwetkę oraz zdrowie nie należy katować się żadnymi drakońskimi dietami, a jedynie przyswoić sobie prawidłowe nawyki żywieniowe i przestrzegać ich. Sekret tkwi nie tyle w ilości spożywanego pokarmu, co w jego składzie, jakości i stosowanych przez nas połączeniach.

Dania bez których nie ma Hiszpanii

Będąc na wakacjach w Hiszpanii zbrodnią byłoby zrezygnować z tamtejszej kuchni. Nie bój się poeksperymentować nawet, jeżeli nie jesteś przekonany do krewetek lub innych owoców morza. Wakacje są właśnie po to, aby móc poszerzać swoje horyzonty. Zatem spróbuj i delektuj się lekką, śródziemnomorską kuchnią.

Dobre maniery przy stole

Ważne wydarzenia w życiu lubimy celebrować eleganckim posiłkiem. Wykwintna zastawa, piękna oprawa stołu, niecodzienne menu, wszystko to dodaje magii każdej chwili. W takich chwilach pamiętajmy o zasadach savoir vivre przy stole, by spotkanie przy stole nie straciło swojego uroku.

Rozkoszuj się smakiem gruzińskiej kuchni.

Gruzja, nazywana perłą Kaukazu, może pochwalić się ogromnym dobytkiem kulturowym. Wymienić tu należy zachwycającą architekturę, przepiękne górskie krajobrazy, niespotykane plaże nad Morzem Czarnym, ale także dopracowaną do perfekcji sztukę kulinarną. Kuchnia gruzińska ma doskonałe warunki do rozwoju, dzięki dostatkowi owoców i warzyw, którym sprzyjają warunki klimatyczne. Bogactwo smaków opiera się na bujnie rosnących tu owocach cytrusowych, winogronach, granatach, figach, brzoskwiniach, morelach i arbuzach, a także herbacie, pomidorach, bakłażanach, papryce, kabaczkach i ogromnej ilości przypraw zielnych. Zakosztujmy zatem wspólnie niektórych przysmaków południowej kuchni gruzińskiej.

Pół ceny? - Cała porcja!

Niejeden z nas, nie tylko wytrawny smakosz, chciałby jakiejś odmiany w swoim menu. Najlepiej bez wysiłku, studiowania opasłych tomisk o sztuce kucharskiej i możliwości porażki. Wyjściem z takiej sytuacji jest oczywiście pójście do restauracji. Ale zaraz: kogo na to stać? W typowych warunkach pewnie większość z nas może obejść się smakiem. Ale nie w Poznaniu!

Poznańskie pyry w pięciu odsłonach

Dla większości Wielkopolan pyry (czyli po prostu ziemniaki) są podstawą jadłospisu. Najczęściej występują one w towarzystwie mięsa i innych warzyw. Jednak kreatywność gospodyń domowych sięga o wiele dalej.

Czym starsze, tym lepsze – parę słów o winie

Niektórym dodaje odwagi, innych skłania do zwierzeń i czułości, uważane jest za eliksir zdrowia i młodości, a to wszystko zapewnia nam wyśmienity trunek, jakim jest wino. Należy pić je z klasą i dla przyjemności, jest niezastąpione podczas eleganckich przyjęć. Mówi się, że kobieta jest jak wino, im starsza tym lepsza. Ale czy faktycznie każde wino zyskuje z czasem na wartości?

Skok do góry [g]