Treści związane z frazą: kuchnia egzotyczna

Awangarda kuchni cudzoziemskiej

Dla wielu obcokrajowców największą ekstrawagancją polskiej kuchni jest tatar- surowe mięso, podawane z jajkiem i przyprawami. Wiadomo jednak, że co kraj, to obyczaj, dlatego nie powinno nas dziwić, jeśli na wycieczce do egzotycznego (choć, jak się okazuje- niekoniecznie tropikalnego) kraju miejscowi poczęstują nas bardzo, bardzo egzotycznym daniem. Które z poniższych najbardziej przyprawiają Was o dreszcze?

Rozkoszuj się smakiem gruzińskiej kuchni.

Gruzja, nazywana perłą Kaukazu, może pochwalić się ogromnym dobytkiem kulturowym. Wymienić tu należy zachwycającą architekturę, przepiękne górskie krajobrazy, niespotykane plaże nad Morzem Czarnym, ale także dopracowaną do perfekcji sztukę kulinarną. Kuchnia gruzińska ma doskonałe warunki do rozwoju, dzięki dostatkowi owoców i warzyw, którym sprzyjają warunki klimatyczne. Bogactwo smaków opiera się na bujnie rosnących tu owocach cytrusowych, winogronach, granatach, figach, brzoskwiniach, morelach i arbuzach, a także herbacie, pomidorach, bakłażanach, papryce, kabaczkach i ogromnej ilości przypraw zielnych. Zakosztujmy zatem wspólnie niektórych przysmaków południowej kuchni gruzińskiej.

Skok do góry [g]